Assalamualaikum warohmatulohi wabarokatuh..

akhwatifilah selamat berjumpa lagi dengan forum kajian muslimah Al Husna Kuwait, yuk..ikutan meramaikan forum yuk...!
Topik kali ini masih seputar puasa, ehmm...,setelah satu bulan penuh kita melaksanakan puasa Ramadhan,sekarang kita memasuki bulan syawal, nah di bulan ini kita di anjurkan untuk puasa sunah yaitu puasa syawal.
Di bawah ini ada sedikit kutipan tentang puasa syawal, semoga bermanfaat bagi kita semua..amin..


Puasa enam hari dalam bulan Syawal

Fadhilat atau keutamaannya sangat besar sebagaimana sabda Nabi Muhammad s.a.w. yang bermaksud: "Sesiapa berpuasa Ramadhan, kemudian diiringi dengan puasa (sunnat) enam hari dalam bulan Syawal adalah seperti puasa selama setahun." (Riwayat Muslim)
Cara melakukannya yang terbaik (afdal) adalah : secara berturut-turut dan dimulakan pada hari kedua bulan Syawal, tetapi boleh dan sah dengan tidak berturut-turut, misalnya sehari puasa dua hari tidak, kemudian puasa lagi, asalkan genap enam hari didalam bulan Syawal.

Nah tadi itu adalah sedikit informasi tentang puasa sunnah di bulan Syawal,
semoga bermanfaat bagi kita semua. Jadi mari kita dengan ikhlas berpuasa lagi di bulan Syawal dengan hanya mengharap ridho Allah semata. puasa Syawal..! siapa takut!!?? ayo...!!! walohualam bisowab, assalamualaikum warohmatulohi wabarokatuh.
Nb: untuk moderator ukhti Latifa, tolong di koreksi kalau ada info dr kami yang kurang betul.tk. (maklum nih baru belajar menulis hehehe).


Share this:

Posting Komentar

Total Pengunjung

 
Copyright © Al Husna Kuwait. Designed by OddThemes & Best Wordpress Themes 2018